Acum 40 de ani, aproape totul era interzis! Şi visele. Un profesor sibian a îndrăznit. A crezut că un sport în esenţă "capitalist", inventat de americani, şi tot de ei dus la apogeu, poate aduce glorie şi Sibiului. Flaviu Stoica n-a vrut ca tinerii să bată mingea doar la colţul blocurilor, a văzut spectacolul din baschet şi şi-a dorit ca şi alţii să-l vadă. Aşa a luat fiinţă, în 1971, Olimpia Sibiu. După 6 ani, ,echipa de baschet a Sibiului promova în prima ligă, în urma barajului de promovare de la Piteşti,

În 1982, Sibiul intra pentru prima dată în grupa valorică 1-6. Echipa se numea CSU Balanța Sibiu, iar imediat după revoluție, Sibiul a jucat primul meci în Europa, în Cupa Cupelor, cu cei de la Knnor Bolognia.

Anul 1995 a fost unul plin de bucurii pentru sibieni şi de referinţă pentru istoria echipei. Pentru prima dată, Sibiul s-a clasat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Din acea echipă făceau parte: Cornel Alecu, Nelu Lefter, Elemer Tordai, Attila Kincses, Silviu Corodi, Viorel Ciocian, Marcel Lăpădat, Benny Pelger, Bogdan Spânu, Ovidiu Teleabă, Claudiu Muntean şi Gabriel Viciu. Antrenor: Mircea Vulc. Datorită locului obţinut, CSU a participat în Cupa Campionilor Europeni. În primul tur a eliminat formaţia Dinamo Tirana, dar a fost eiminată în turul 2 de Maccabi Tel Aviv (Israel).

În 1996, echipa a obţinut medalia de bronz, în 1997 și 1998 a obţinut locul second, iar în 1999, echipa cucereşte, pentru a doua oară, titlul de campioană naţională, avându-i în echipă pe: Zoran Spasojevic, Claudiu Muntean, Bogdan Spânu, Alexandru Rubint, Alex Kovacs, Elemer Tordai, Cosmin Agapie, Marcel Lăpădat, Cornel Alecu, Benny Pelger, Cătălin Vulc şi Cristi Crăciun.

Echipa de baschet a Sibiului a continuat să trendul ascendent și după 2000, reușind să se mențină pe podium, pe locul trei, atât în 2000, cât și în 2001.

BC CSU Sibiu s-a menținut, în ultimii ani, în topul echipelor de baschet din Liga Națională, în 2019 reușind să câștige Cupa României, pentru prima dată în istoria clubului și  încheind campionatul ca vicecampioană a României.

Până la acest moment, BC CSU Sibiu este cea mai longevivă echipă de baschet din țară care, de când a ajuns în prima divizie, nu a retrogradat niciodată.